PREDSTAVITEV HIPERBARIČNE TERAPIJE ZA CELJENJE RAN

Hitro celjenje ran in kosti

Z aktivacijo hipoksijo uničenega procesa biosinteze in regeneracije, omogoča zaceljenje rane in kronične rane , (skozi boljšo produkcijo kolagena ki je osnova za hitro regeneracijo) in s stimulacijo kapilarne proliferacije v kosti- izziva osteoklastično aktivnost in umakne nekrotično in z infekcijo poškodovano kostno tkivo.

Zelo je koristna pri poškodbah in ranah pri športu
Hiperbarično terapijo v priporočamo poklicnim in ljubiteljskim športnikom. Povečan vnos kisika ob večjem atmosferskem tlaku v hiperbarični komori pospešuje celjenje enostavnih  poškodb, kot so zvini in udarci, koristna pa je tudi pri zlomih in ranah. Omogoča hitrejše okrevanje in zmanjša tveganje za ponovno poškodbo.

Hiperbarična kisikova terapija je odlična terapija za celjene ran
Hiperbarična kisikova terapija vključuje izpostavljenost telesu 100% kisika ob tlaku, ki je večji od običajnega. Rane potrebujejo kisik za pravilno celjenje. Izpostavljanost rane 100% kisiku lahko pospeši celjenje.Hiperbarično zdravljenje s kisikom, izvajamo na več načinov. Dajemo ga v posebni vrsti prostora, ki se imenuje hiperbarična kisikova komora. V tej nastavitvi ste popolnoma potopljeni v 100% kisik, ki ga dobite pri visokem tlaku.

Celjenje ranRazlogi za postopek - Hiperbarična kisikova terapija se uporablja za nekatere vrste ran.

- Sevalne poškodbe
- Okužbe
- Opekline
- Določeni kožni presadki in lopute
- Rane, povezane s sladkorno boleznijoKaj morate vedeti med postopkom hiperbarično terapije:

Verjetno boste morali odstraniti oblačila in nositi medicinsko obleko iz 100% bombaža. Ne vzemite ničesar drugega v komoro.
Legli boste na mizo.
Med postopkom se boste morali sprostiti in normalno dihati. Lahko gledate televizijo ali poslušate glasbo.
S terapevtom se boste pogovarjali kadar koli med zdravljenjem. Terapevt vas vidi in se z vami ves čas pogovarja
Komora se zapre in nato napolni s kisikom.
Tlak se bo dvignil občutili boste blago nelagodje. To je normalno.
Seja bo trajala od 30 minut do 2 uri.
Zdravljenje štarta od samo 1 m (1.1 ATA) pod gladino morja.

Ejekciona frakciji levega srca v primeru zdravljenja kardiomiopatije  s pomočjo zdarvil (terapijo dobite samo v naši kliniki) se samo v enem mesecu poveča za 11 do 14%.
Zdravi se samo na 1.3 do 1.5 ATA.

Po končanem postopku terapije
Ko bo terapija končana, se boste počutili lahkotno ali utrujeni. Ti simptomi ponavadi izzvenijo po kratkem času.
Število tretmajev, ki jih potrebujete, je odvisno od obsega vaše rane in od tega, koliko dobro se rana odziva na terapijo.

Izvleček
Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je uporaba 100% kisika pri tlakih, ki so večji od atmosferskega tlaka. Danes obstaja več odobrenih vlog in indikacij za HBOT. HBOT se uspešno uporablja kot dodatna terapija. Diabetične  rane in žilne insuficience so bile eno glavnih področij preučevanja hiperbaričnih zdravnikov, kjer je bila uporaba HBOT dodatno odobrena za uporabo v različnih študijah in preskušanjih. HBOT je indiciran za okužene rane, kot so klostridijalna mionekroza, nekrotizirajoče infekcije mehkih tkiv, Fournierjeva gangrena, prav tako za travmatične rane, poškodbe pri drobljenju, sindrom predela, kompromitirane kožne presadke in lopute ter termične opekline. Drugo pomembno področje uporabe HBOT so rane, ki jih povzročajo sevanja, zlasti osteoradionekroza čeljusti, sevalni cistitis in sevalni proktitis.


KORISTNI UČINKI HIPERBRIČNE TERAPIJE PRI ZDRAVLJENJU RAN
1. Zmanjšan lokalni edem tkiva
2. Izboljšana celična presnova energije
3. Izboljšana lokalna oksigenacija tkiv
4. Izboljšana sposobnost ubijanja levkocitov
5. Povečana učinkovitost antibiotikov
6. Povečanje vnosa rastnega faktorja trombocitov - BB
7. Spodbujanje odlaganja kolagena
8. Promocija neoangiogeneze
9. Okrepljena migracija epitela


NA SPLOŠNO O RANAH
Preberite, kako spodbuditi hitro in varno celjenje ran ter zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin.

Ker naša življenja postajajo polnejša in napornejša, se zdi, da ves čas hitimo po opravkih. Toda mimogrede se lahko pripetijo vsakdanje drobne praske, kot so majhne ureznine na prstu zaradi papirja ali manjše opekline med kuhanjem, ki nas prisilijo, da se umirimo in poskrbimo zase. Kako pomagate koži do hitrejšega in varnejšega celjenja, da nadaljujete s svojim življenjem? Ko se poškodujemo, pogosto pričakujemo, da se bo rana hitro zacelila in ne bo pustila sledov. Toda celjenje ran je zapleten proces, na katerega vplivajo številni dejavniki, ki upočasnijo proces. Preberite več o različnih znakih celjenja ran in o tem, kako spodbuditi hitro in varno celjenje ran ter zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin.

VRSTE RAN

Glede na stadij, se rane na pogled med seboj zelo razlikujejo. Vsaka faza zahteva specifičen pristop k izbiri ustrezne obloge za oskrbo rane. Ne glede na fazo rane, je ključnega pomena izbira obloge in način oskrbe, ki zmanjšuje bolečino in tveganje za nove rane, novonastalih celic in kože v okolici rane.

Črne rane
Običajno so pokrite s suho krasto ali drugim nekrotičnim tkivom (običajno so črne barve, lahko pa so tudi rumenkaste, sive ali rjave). Izbirati je potrebno obloge, ki podpirajo proces mehčanja in posledično luščenja nekroze – debridment rane.

Rumene rane
Rumene rane so običajno obložene z vlažnim nekrotičnim tkivom (fibrinska obloga), velikokrat zmerno do močno izločajo. Izbrati je potrebno obloge, ki vpijajo, zapolnijo žepe rane, zagotavljajo vlažno okolje rane in ščitijo kožo v okolici rane.

Rdeče rane
Rdeče rane so rane, kjer potekajo zaključne faze celjenja: granulacija, granulacija in/ali epitelizacija. Barva rane  variira od bledo rožnate do temno rdeče. Običajno je izločka zelo malo ali pa sploh ni prisoten. Izbrati je potrebno obloge, ki zagotavljajo vlažno okolje v rani, ki ščitijo nežno novonastalo tkivo, zapolnijo prazna mesta, ohranjajo primerno temperaturo rane in ščitijo kožo v okolici rane.

Proces celjenje ran
Celjenje rane, še posebej kronične rane, je dolgotrajen in občutljiv proces, ki poteka v več fazah. Pri tem je važno, da se zavedamo tudi lokalnih in sistemskih dejavnikov, ki imajo pomemben vpliv na celjenje rane, saj ob njihovem neupoštevanju močno poslabšajo stanje rane in zavrejo proces celjenja. Žal je pri mnogo bolnikih, prisotnih več kot le en faktor, ki vpliva na njeno celjenje. Pomembno je, da so pacienti z rednim zdravniškim nadzorom in se držijo predpisanih navodil za oskrbo rane.

Inflamacija
Vnetna faza se pojavi takoj ob nastanku rane. V tej fazi sta bistveni aktivnosti hemostaza (zaustavitev krvavitve) in čiščenje (bele krvničke napadejo bakterije). Pri akutni rani ta faza traja približno tri do štiri dni, pri kronični rani pa je precej daljša. Zavedati se moramo, da je ta faza bistveni del procesa celjenja rane. Brez vnetne faze zacelitev ni mogoča.

Proliferacija
Faza proliferacije se prične, ko je dno rane očiščeno in je faza inflamacije skoraj že zaključena. V tej fazi poteka obnova tkiva do zacelitve rane. Novonastalo tkivo je sprva rožnate barve, zaradi razraščanja kapilar pa postaja vedno bolje rdeče. Na pogled je tkivo je svetleče, temno rdeče, preraščeno z granulami. Zaradi tega to fazo poimenujemo tudi faza granulacije.

Maturacija
Fazo maturacije včasih imenujemo tudi fazo zorenja/preoblikovanja. Prične se, ko je rana zaprta in lahko traja leto ali več. Brazgotina, ki nastane v tem obdobju je podvržena stalnemu preoblikovanju, saj so sprva vlakna zelo neorganizirana. S staranjem brazgotine se vlakna postopno tesneje formirajo in organizirajo. Brazgotina se razvija od rdeče privzdignjene do mehkejše in bolj ploščate. Brazgotina skuša posnemati lastnosti prvotnega tkiva, kar v celoti ni več mogoče, saj lahko doseže le 80% prvotne čvrstosti.


Razumevanje faz celjenja ran

Strjevanje krvi: Ko nastane rana, strjevanje krvi poskrbi za začasno zaprtje rane.
Eksudacija in vnetje: Žile na predelu rane in okrog nje se razširijo in krvničke potujejo v tkivo rane.
Proliferacija in granulacija: Nastanejo nove celice in poškodovano tkivo nadomesti »granulacijsko« tkivo.
Epitelizacija in regeneracija: Novo nastale žile zagotavljajo ustrezen prenos kisika in hranilnih snovi.
Granulacijsko tkivo zapolni rano. Tem fazam sledi zorenje, med katerim se brazgotinasto tkivo preoblikuje.

Kako pospešiti celjenje?

1. Čiščenje - Prvi pogoj je povsem čista rana. S sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite infekcijo rane.
2. Zaščita  - Drugi korak je zaščita rane pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje ran. Rano prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rano
3. Celjenje - Študije so pokazale, da v vlažnih pogojih celice hitreje rastejo, se delijo in se selijo, kar optimizira proces celjenja rane. Vlažno okolje za celjenje ran preprečuje nastanek krast, ki zavirajo nastanek novega tkiva. To pomaga zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin in omogoča lepši videz kože po celjenju rane.

Prednosti vlažnega celjenja ran
Ni nastanka kraste. Rana se hitreje zaceli. Tveganje za nastanek brazgotine je manjše.

Bodite posebej pozorni če:
Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki infekcije, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. Upoštevajte: čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov.

NA SPLOŠNO DELOVANJE O KISIKOVI TERAPIJI KI JE DOKAZANO UČINKOVITO
Zdravljenje s hiperbarično komoro je učinkovita dodatna terapija

Tovrstno zdravljenje je celo nujno, na primer pri hudih zastrupitvah z ogljikovim monoksidom ali pri potapljaški oz. dekompresijski bolezni, ali pa je lahko učinkovito dodatno zdravljenje. Gre na primer za poškodovanih tkiv, ki nastanejo po obsevanju, ko začne propadati drobno žilje, in sčasoma lahko nastanejo rane, ki se ne celijo. Ob kirurški intervenciji in antibiotikih je hiperbarična komora dobra dodatna terapija tudi pri bolnikih s kroničnim vnetjem kosti in kostnega mozga, pa tudi pri ranah, ki se slabo celijo, na primer zaradi slabega pretoka, če arterije niso preveč zamašene.

Glede na klasifikacijo evropske komisije za baromedicino v drugo kategorijo sodijo zdravstvene težave, kjer je dodatno zdravljenje s hiperbarično komoro smiselno po presoji, saj ni dovolj raziskav, ki bi potrdile, da to zdravljenje bistveno izboljša zdravstveno stanje. Sem spadajo na primer opekline, nekatere infekcije, slepota zaradi slabe prekrvavitve mrežnice itd.

V tretjo kategorijo sodijo indikacije, pri katerih vsaj za zdaj ni dovolj dokazov, da bi zdravljenje s hiperbarično komoro imelo kak učinek. "Tukaj se zelo veliko govori o cerebralni paralizi. Običajno tak bolnik potrebuje veliko terapij, celo do 200, a so dokazi o učinkovitosti dokaj pičli in stroka zato tovrstnega zdravljenja ne priporoča,". Podobno je pri multipli sklerozi. Ponekod s komoro zdravijo tudi možgane, ko pride do njihovega otekanja. Kisik, ki ga bolnik vdihava v komori, zmanjšuje otekanje, vendar je zdravljenje takega bolnika, ki je sicer na intenzivnem oddelku priključen na številne aparature, težko izvedljivo.

Pod pritiskom dihajo čisti kisik. Zdravljenje s hiperbarično komoro je precej enostavno. Pacienti dve uri sedijo v "cisterni" z okni in prek maske dihajo čisti kisik. V komori v tem času pritisk povečajo običajno na vrednost 1,5 bara, kar je enako, kot bi se človek v vodi potopil 15 metrov globoko.

"Kisik po telesu vezan na hemoglobin prenašajo rdeče krvničke. Če je človek zdrav, so krvničke že pri običajnem pritisku polne kisika in ga več ne morejo sprejeti. Pri povečanem pritisku pa se kisik v večji meri v krvi raztaplja. Ta kisik s krvnim obtokom potem prihaja do tkiv, ki so poškodovana," učinkovanje komore razloži zdravnik. Kisik ima veliko učinkov: če pride na področje, kjer je kisika zaradi slabe prekrvavitve premalo, že to pomaga procesu celjenja. Ima tudi učinke na bakterije, zlasti na anaerobne, ki ne marajo kisika, in upočasni njihovo razmnoževanje ali proizvodnjo strupov, vpliva pa tudi na izboljšanje obrambnih sposobnosti belih krvničk in te lažje ubijajo bakterije. Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom je težava v tem, da se ta veže na hemoglobin in pri tem tekmuje s kisikom, prav tako se v celicah veže na nekatere encime in  zavira njihovo delovanje. Če pri zastrupljencu kisik dovajajo v telo pod višjim pritiskom, ta hitreje izrine ogljikov monoksid in ta naredi manjšo škodo; škoda je tudi tem manjša, čim prej ga začnejo zdraviti. Pomembni so tudi učinki kisika na drobno žilje, kjer poteka izmenjava hranil in kisika med krvjo in tkivi, nadaljuje Finderle. Kisik namreč ugodno deluje zlasti na plast celic na notranji strani žil in ponovno vzpostavi mikrocirkulacijo - podobno učinkujejo nekatera zdravila.

Pri zastrupitvah z ogljikovim monoksidom je običajno potrebna ena sama terapija v hiperbarični komori, pri drugih indikacijah pa več: po obsevanju ali pri celjenju ran od 20 do 30, pri kroničnem vnetju kosti pa tudi od 30 do 40 terapij. Učinek zdravljenja zelo poslabšujeta kajenje in sladkorna bolezen.


Zgodovina Hiperbaričnega kisika uporabljena v medicini


Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je uporaba 100% kisika pri tlakih, ki so večji od atmosferskega tlaka. Danes obstaja več odobrenih vlog in indikacij za HBOT. HBOT se uspešno uporablja kot dodatna terapija za celjenje ran. Nezdravilne rane, kot so diabetične in žilne insuficience, so bile eno glavnih področij preučevanja hiperbaričnih zdravnikov, kjer je bila uporaba HBOT kot dodatka odobrena za uporabo v različnih študijah in preskušanjih. HBOT je indiciran tudi za okužene rane, kot so klostridijalna mionekroza, nekrotizirajoče okužbe mehkih tkiv, Fournierjeva gangrena, prav tako tudi za travmatične rane, poškodbe pri drobljenju, sindrom predela, kompromitirane kožne presadke in lopute ter termične opekline. Drugo pomembno področje uporabe HBOT so rane, ki jih povzročajo sevanja, zlasti osteoradionekroza čeljusti, sevalni cistitis in sevalni proktitis. S povečanjem razpoložljivosti prekatov po vsej državi in ​​z naraščajočim številom raziskav, ki dokazujejo koristi adekvatne uporabe za različne vrste ran in druge indikacije, bi bilo treba v teh razmerah HBOT obravnavati kot bistveni del celotne strategije upravljanja za zdravljenje kirurg.

KLJUČNE BESEDE: Zračna embolija, prekatni sindrom, sindrom drobljenja, dekompresijska bolezen, diabetes mellitus, diabetično stopalo, plinska gangrena, hiperbarična zdravila, hiperbarična terapija s kisikom, hiperbarična, hiperbarična oksigenacija, nekrotizirajoči fasciitis, osteomielitis, osteoradionekroza, sevalne poškodbe, sevalne nekroze, reperzijska nekroza, repernasta nekroza, repernasta nekroza, repernasta nekroza, okužena mehka tkiva, kirurške lopute, transkutana oksimetrija.

UVOD
Celjenje ran je kirurg v veliko zanimanje. Medtem ko se velik del fiziologije celjenja ran razume, pa v našem razumevanju pojava še vedno obstajajo vrzeli. Kirurg poskuša spremeniti rano z različnimi sredstvi, s katerimi razpolaga. Ena takih metod je hiperbarična kisikova terapija (HBOT).

HBOT je uporaba 100% kisika pri tlakih, ki so večji od atmosferskega. Bolnik vdihuje 100% kisik, medtem ko se tlak v komori za zdravljenje poveča na večji od 1 atmosfere (ATA). HBOT je imel zelo razburljive in zanimive začetke. Leta 1620 je Drebbel razvil enozračni potapljaški zvon. Nato je britanski duhovnik po imenu Henshaw zgradil in vodil prvo znano zbornico z imenom domicilium, ki je bila uporabljena za zdravljenje številnih bolezni. Idejo o zdravljenju bolnikov pod povišanim pritiskom je nadaljeval francoski kirurg Fontaine, ki je leta 1879 zgradil mobilno operacijsko dvorano. Dr. Orville Cunningham, profesor anestezije, je vodil tisto, imenovano "Bolnica z jeklenimi kroglicami". Zgradba, postavljena leta 1928, je bila visoka šest nadstropij in premera 64 čevljev in je dosegla tlak 3 atmosfere. Bolnišnico so leta 1930 zaprli zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov, da je takšno zdravljenje omililo bolezen in bila med drugo svetovno vojno zaradi ostankov razčlenjena. Moderna doba hiperbarične medicine se je začela leta 1937, ko sta uporabljala Behnke in Shaw hiperbarična komora za zdravljenje dekompresijske bolezni (DCS), toda šele leta 1955 so HBOT uporabljali za drugačna stanja od DCS. Istega leta je Churchill-Davidson začel uporabljati kisikovo terapijo v hiperbarični komori za zdravljenje škode, ki jo povzroča radioterapija pri bolnikih z rakom. Leta 1956 je Boerema iz Nizozemske celo opravila prvo prijavljeno operacijo srca v hiperbarični komori.
Od takrat se število indikacij, za katere se uporablja HBOT, stalno povečuje, tako da je v enem članku omenjena 132 dokumentiranih preteklih in sedanjih znakov, za katere je bil uporabljen. Podmorsko in hiperbarično medicinsko društvo (UHMS) je prepoznalo HBOT za različne indikacije
. Te navedbe je odobrilo tudi britansko hiperbarično združenje. Poleg tega je evropska konferenca za soglasje leta 2004 HBOT priporočila tudi nekatere dodatne pogoje, ki temeljijo na zadostnih dokazih v obliki mnenja strokovnjaka s konsenzom.

Danes se obrnite na Oxymed polikliniko za hiperbarično kisikovo terapijo na GSM: +386 40 936 265  ali na mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in preverite, kaj lahko HBOT naredi za vas.

OXYMED POLIKLINIKA d.o.o.

Zdravstvene storitve
Otorinolaringologija in hiperbarična medicina
MŠ: 3909026000
DŠ: SI: 79694004
IBAN SI56 2900 0005 0854 047 - UNICREDIT BANKA SLOVENIJA d.d.

Kontakti

OXYMED POLIKLINIKA d.o.o. Zdravstvene storitve
Otorinolaringologija in hiperbarična medicina
map 5 24Krožna cesta 3A
6000 Koper, Slovenija

phone 73 24Tel: +386 409 36 265
phone 72 24GSM: +386 40 936 265
message outline 24Mail: info@oxymed.si

MEDICAL GOLD d.o.o.

Prodaja medicinske opreme
Krožna cesta 3A
6000 Koper, Slovenija

MŠ: 8482667000
DŠ: SI 35051949
IBAN SI56 1010 0005 7907 637 - Banka Intesa Sanpaolo d.d.

 

Facebook

Copyright OXYMED POLIKLINIKA d.o.o. zdravstvene storitve © 2020 Vse pravice pridržane.  Avtor strani   O piškotkih